miniaturka tarta

Tarta na bazyliowym cieście z pomidorami, mozzarellą i kurczakiem

Dziś pragnę się z Wami podzielić moim przepisem na a’la włoską tartę, która łączy ze sobą 3 najbardziej charakterystyczne smaki dla tego kraju: aromatyczną bazylię, soczyste pomidory i delikatną mozzarellę. Nadaje się ona doskonale na lekki obiad zarówno latem, jak i zimą. Będzie także idealnym dopełnieniem towarzyskiego spotkania z przyjaciółmi czy romantycznej kolacji we dwoje. Jednak największymi zaletami tej tarty są łatwy sposób przyrządzenia i zdecydowanie – smak :)

Składniki:

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonej, otartej bazylii
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody

na farsz:

  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku ew. 3 małe
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 kule mozzarelli

dodatkowo do mięsa:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kuminu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z bazylią (można zastąpić zwykłą oliwą z oliwek lub olejem)

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Pokrojone mięso umieścić w niewielkiej miseczce, wymieszać z przyprawami, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i łyżką oliwy. Całość przykryć folią aluminiową i odstawić na ok. 20 minut.
  3. Po wstępnym przygotowaniu mięsa, można zabrać się za formowanie ciasta. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, sól i bazylię – wymieszać. Dodać do tego zimne masło (najlepiej pokrojone na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je połączyć z suchymi składnikami), jajko i 3 łyżki zimnej wody. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić je w lodówce na kilkanaście minut, żeby się schłodziło.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na formę, tak, aby zakrywało spód oraz boki, a także nachodziło na brzegi. Ciasto dokładnie docisnąć do dna i brzegów, a jego nadmiar odciąć wałkiem.
  5. Dno ciasta ponakłuwać widelcem, lub obciążyć fasolkami. Tak przygotowany spód piec w temp. 210 st. przez 15 minut.
  6. W międzyczasie pieczenia spodu pokroić cebulę w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć aż będzie szklista, wtedy dodać wcześniej przygotowane mięso i przesmażyć (w tym momencie można doprawić do smaku solą i pieprzem).
  7. Upieczony spód wyjąc z piekarnika.
  8. Na dno tarty wyłożyć usmażone z cebulą mięso.
  9. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i po przepołowieniu poukładać na mięsie, środkiem do góry.
  10. Z sera odlać zalewę i pokroić go na plastry, którymi należy wyłożyć wierzch tarty.
  11. Całość opcjonalnie posypać ziołami prowansalskimi i piec przez 10 minut w temp. 180 st.

Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika :) Smacznego!

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)