plackiminiaturka

Placki ziemniaczane z marchewką i jabłkiem

Tanie, a zarazem bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne :)

Składniki: 

  • 6 sporych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 2 małe cebule (lub 1 duża)
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i jabłko obrać, ziemniaki i marchewkę umyć.
  2. Wszystko zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach i wbić jajko, wymieszać.
  3. Wsypać tyle mąki, aby utworzyła się dość gęsta paćka, bez nadmiaru wody, która przeszkadzałaby podczas smażenia. (Po usmażeniu pierwszej partii możemy skorygować ilość mąki i dodać jej więcej jeżeli ciasto wydaje nam się być za rzadkie – rozwala się podczas smażenia).
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Na mocno rozgrzanym oleju (używam rzepakowego) smażyć niewielkie placki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.

Gotowe placki można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypane cukrem pudrem lub też w mojej ulubionej wersji – „na sucho”.

Smacznego! :)

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)