miniburaki

Tarta z burakami, jarmużem i kozim serem

Tarta idealna zwłaszcza dla fanów buraków :) 

Składniki: 

na spód: 

  • 250 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska typ 480)
  • 120 g masła 
  • 1 żółtko
  • 50 ml zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka suszonego majeranku 

na farsz: 

  • 4 ugotowane buraki pokrojone w plastry
  • garść jarmużu
  • 150 g koziego sera 
  • pieprz
  • sok z cytryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulkę i schować na 15 minut do zamrażarki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na formę, tak, aby zakrywało spód oraz boki, a także nachodziło na brzegi. Ciasto dokładnie docisnąć do dna i brzegów, a jego nadmiar odciąć wałkiem.
  3. Dno ciasta ponakłuwać widelcem, lub obciążyć fasolkami. Tak przygotowany spód piec w temp. 200 st. przez 20 minut.
  4. Na podpieczone ciasto wyłożyć jarmuż, na niego buraki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć mielonym pieprzem. Całość posypać kawałkami koziego sera i piec jeszcze przez 20 minut w temp. 180 st.

Smacznego! :)

Tarta słodka czy wytrawna?

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)