minibaby

Muffinki myśliwego

Kiełbasa, cebula oraz ogórki kiszone są to typowe dla naszego kraju smakołyki, które chyba większość z nas lubi. Inspirując się tymi smakami, postanowiłam stworzyć „muffinki myśliwego” idealnie sprawdzające się na każdej imprezie lub jako codzienna przekąska w domu. Zachęcam do wypróbowania ;)

Składniki na ok. 20 sztuk (w zależności od wielkości foremek):

  • 2 szklanki mąki (ja używam Szymanowskiej typ 480)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • serdelek kiełbasy niedźwiedziej (ew. jałowcowej lub myśliwskiej)
  • 1 cebula
  • 2 niewielkie ogórki kiszone
  • 2 łyżki całego kminku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 60 ml. oliwy z oliwek (wg. mnie bardzo dobrze komponuje się smakowo z wytrawnymi wypiekami)

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieścić pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę, ogórki oraz suche składniki potrzebne do ciasta (mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy) i wszystko bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.
  2. W osobnym naczyniu należy bardzo dokładnie połączyć ze sobą mleko, jajko oraz oliwę z oliwek, a następnie całość wlać do miski z suchymi składnikami i za pomocą łyżki wymieszać.
  3. Formę do pieczenia babeczek wypełnić papilotkami i napełnić je mniej więcej do 3/4 wysokości, aby ładnie wyrosły. Muffinki piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30-35 minut.

Babeczki najlepiej spożywać kilka godzin lub na drugi dzień od upieczenia, gdyż wtedy są najsmaczniejsze i łatwo odchodzą od papierka.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)