pastaminiatura

Pasta z wędzonej makreli do kanapek

Wszystko co wędzone wprost uwielbiam: wędliny, sery, a jeśli dodać do tego jeszcze wędzoną rybę, to radość mojego podniebienia nie ma końca :) Dziś postanowiłam przygotować bardzo prostą i zarazem bardzo smaczną pastę z wędzonej makreli. Trzeba jednakże mieć nieco cierpliwości przy wydłubywaniu ości podczas przygotowywania tego smakołyku.

Składniki: 

  • 2 wędzone makrele
  • 3-4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

  1. Ryby dokładnie oczyścić z ości, obrane mięso wrzucić do miski, w której będzie robiona pasta.
  2. Ugotować na twardo 4 jajka, wystudzić. Obraź i pokroić w kostkę, dodać do ryby.
  3. Niewielką cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby z jajkami.
  4. Całość ugnieść widelcem na miazgę.
  5. Dodać 2 łyżki majonezu, natkę pietruszki oraz doprawić do smaku pieprzem (w przepisie nie ma soli, gdyż wędzona ryba już sama w sobie jest słona)
  6. Całość dokładnie wymieszać.

Smacznego! :)

 

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)