surówkakap1mini

Surówka z kiszonej kapusty

Dziś u mnie w domu na obiad mama przygotowuje rybę, a co za tym idzie, na stole nie może zabraknąć własnoręcznie przygotowanej surówki z kiszonej kapusty. Dla mnie, jest ona nieodłącznym elementem takiego obiadu, bardzo dobrze komponuje się ze smażonym filetem. W smaku kwaśno-słodko-pikantna z dodatkiem marchwi. Bardzo prosta, a zarazem smaczna i na pewno zdrowsza od kupnych surówek ;) 

Składniki:

  • ok. 400-450 g kiszonej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchew 
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • odrobina soku z cytryny 
  • pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach.
  2. Kapustę odcisnąć z wody, aby nie była aż tak bardzo kwaśna (ale należy pamiętać, że musi być kwaskowa), poszatkować, aby kawałki kapusty nie były za długie. 
  3. Dodać olej, cukier i cytrynę. Wymieszać. 
  4. Doprawić do smaku pieprzem, tak, aby surówka była lekko pikantna.

Smacznego! :) 

Wielki Post 2015Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaZastąp słoik pysznym daniem - III edycja

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)