plpetymini

Pulpeciki meksykańskie z cynamonem (błyskawiczne)

Dziś, jako, że potrzebny był pomysł na szybki obiad postanowiłam przygotować pulpety, bo są nie dość, że szybkie w przygotowaniu, to na dodatek urzekają prostotą i smakiem. Użyłam dość niecodziennego połączenia, które być może już kiedyś próbowaliście – ja nie. Efekt muszę przyznać bardzo zadowalający, zarówno dla mnie, jak i dla pozostałych domowników.

Mięsne kulki podałam wraz z makaronem w sosie meksykańskim. Oczywiście sprawdzą się w połączeniu z ryżem, będą także pasowały do ziemniaków – chociaż tą opcję średnio polecam, jest to kwestią gustu i indywidualnych upodobań.  

 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu (inaczej zwanego kminem rzymskim lub kminem – nie mylić z kminkiem)
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 szczypty mielonego cynamonu (tak, by był wyczuwalny, ale nie przeważał smakiem)
  • sól i pieprz do smaku wedle uznania

dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia pulpecików

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieścić mięso, wbić jajko, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć, najlepiej używając do tego ręki, a nie łyżki. Odstawić mięso na ok. 10 minut, aby składniki się „przegryzły”.
  2. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje mięsa i formować w dłoniach niewielkie kulki. Każdego pulpeta obtoczyć w mące, której nadmiar należy usunąć poprzez kolejne formowanie kulki (nadmiar mąki się obsypie).
  3. W średniej wielkość garnku doprowadzić do wrzenia wodę, lekko ją osolić.
  4. Pulpety wrzucać pojedynczo do wrzątku, co kilka sztuk przemieszać drewnianą łyżką. 
  5. Poczekać, aż woda ponownie zawrze – od tego momentu gotować mięsne kulki przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając (drewnianą łyżką).

Smacznego! :) 

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)