minplbanpz

Pełnoziarniste placuszki bananowe z czekoladą (na kefirze)

Placuszki, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. W przypadku mojego przepisu są one z mąki pełnoziarnistej, ale z powodzeniem można użyć zwykłej pszennej – smak będzie bardziej tradycyjny. Oczywiście kefir można zastąpić mlekiem, a cukier trzcinowy zwykłym, białym kryształem. Będą idealne na śniadanie, deser, podwieczorek, można je też przygotować na obiad, jeśli ktoś lubi wersję tego posiłku „na słodko”. U mnie robione na szybko w formie obiadu przed pracą. 

Składniki: 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka zimnej wody 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukry trzcinowego
  • 2 dojrzałe banany
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Banany obrać i zmiksować z kefirem.
  2. Dodać wodę, jajka, cukier i ponownie zmiksować. 
  3. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, całość połączyć do uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. 
  5. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje ciasta (ok. 2 łyżki na każdego placka) i smażyć z obu stron.

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Z dziećmi i dla dzieci

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)