tartdyńmini

Tarta z musem dyniowym

Jak już wspominałam w poprzednim wpisie na blogu, postanowiłyśmy z autorką Krzepkiego Serca tworzyć comiesięczne akcje tematyczne. Dziś pierwszy październikowy wpis z wykorzystaniem dyni. Ten i inne przepisy z tematycznych akcji będziecie mogli znaleźć w zakładce „comiesięczne akcje tematyczne”. 

Składniki:

na spód: 

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli 

mus: 

  • 600 g miąższu z dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 laski cynamonu (lub cynamon w proszku)
  • 2 owoce kardamonu
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z 1/2 cytryny 
  • ziarna z 1/2 laski wanilii
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i na kilkanaście minut schować do lodówki i schłodzić. 
  2. W moździerzu utrzeć ze sobą cynamon, ziarna kardamonu oraz gałką muszkatołową. 
  3. Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać mlekiem, dodać cukier, mieszankę przypraw korzennych, ziarenka wanilii. Całość dusić do momentu, aż dynia będzie miękka. Wystudzić. 
  4. Dodać sok z cytryny, aromat i zblendować.
  5. Jajka ubić i dodać do musu wraz z mąką ziemniaczaną, zmiksować ponownie. 
  6. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Wylać przygotowany płyn, nie należy się przejmować tym, że jest on rzadki, bo podczas pieczenia zgęstnieje tworząc mus o przyjemnej konsystencji. 
  7. Ostrożnie przenieść do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ciasto przez 45 minut.

Smacznego :) 

Zachęcam do wyrażania swoich sugestii na temat tego, jakie przepisy chcielibyście ujrzeć na naszych blogach w listopadzie. 

Jesienne Superfoods

Sposób na dynię 2015

Jesienne słodkości!

Sposób na dynię 2015

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)