zapziemidynmini

Zapiekanka ziemniaczana z dynią

Pora na kolejny wpis październikowej akcji dyniowej. Tym razem propozycja obiadowa – zapiekanka :) Co prawda na zdjęciu może nie wygląda najlepiej, ale smakuje naprawdę bardzo dobrze. Ten i inne przepisy z akcji znajdziecie w zakładce COMIESIĘCZNE AKCJE TEMATYCZNE

Składniki:

  • ok. 500 g miąższu z dyni
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • ser żółty

na beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokroić w niewielką kostkę. 
  2. Na oliwie przesmażyć dynię z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Dodać mięso i dusić całość przez kilka minut, do momentu aż mięso nie będzie surowe. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać tymianek i koncentrat pomidorowy, wymieszać. 
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (masłem lub oliwą). Na dnie ułożyć warstwę cienko pokrojonych w plastry ziemniaków. Następnie warstwę mięsną. Ponownie ziemniaki i znowu mięso, aż do wyczerpania. Tak, aby w efekcie końcowym na wierzchu znajdowały się ziemniaki. 
  5. Teraz należy przygotować beszamel, którym zalewa się zapiekankę. W tym celu rozpuścić w garnuszku masło, uważając, aby go nie przypalić. 
  6. Dodać mąkę i mieszać od uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. 
  7. Powoli wlewać mleko, energicznie mieszając. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  8. Po zdjęciu z ognia doprawić solą i pieprzem. Zalać zapiekankę tak przygotowanym beszamelem, a na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera.
  9. Piec przez 40 minut w temp. 180 st.

Smacznego :)

 

Sposób na dynię 2015

Sposób na dynię 2015

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)