quichelormini

Quiche lorraine (tarta lotaryńska)

Kilka dni temu rozpoczął się listopad, a wraz z nim kolejny miesiąc naszych akcji tematycznych. Tym razem za wyzwanie postawiłyśmy sobie kuchnię francuską, która bez wątpienia nie należy do łatwych. Dziś podzielę się z Wami pierwszym wpisem z tej kategorii, będzie to tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii. Sycące quiche z cebulą i wędzonym boczkiem – idealna na jesienny obiad, polecam. Przepisy ze wszystkich akcji znajdziecie w zakładce na górze strony „Comiesięczne akcje tematyczne”.

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz:

  • 4 duże cebule (białe)
  • 230 g wędzonego, chudego boczku
  • 100 g sera gruyère 
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • tymienek
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników dokładnie zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut. 
  2. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Pozostawić do wystudzenia.
  3. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ponakłuwać widelcem lub wyłożyć folią aluminiową i grochem/fasolą/kulkami ceramicznymi. Piec przez 10 minut w temp. 180 st.
  5. W naczyniu dokładnie połączyć ze sobą mleko oraz śmietanę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
  6. Do mleczno-śmietanowej mieszanki dodać starty na jarzynowych oczkach ser, cebulę oraz przesmażony boczek. Całość dokładnie wymieszać.
  7. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość piec ponownie przez 30-40 minut w temp. 180 st. 

Smacznego :) 

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)