kasztany mini

Pieczone kasztany jadalne

Zgodnie ze znanym cytatem, ponoć „najlepsze kasztany są na placu Pigalle”. Ile w tym prawdy i czy w ogóle są tam kasztany? Trudno mi powiedzieć, nie byłam, nie widziałam. W Polsce jednak są one jeszcze rzadkim składnikiem, choć w marketach, zwłaszcza jesienią  łatwo o ich dostępność w dość niskiej cenie. Jednak pamiętać należy, o właściwym zakupie, bo wrzucanie do koszyka jadalnych kasztanów jak popadnie nie jest dobrym pomysłem – zakup, jak każdy inny powinien być przemyślany, inaczej tylko zmarnujemy pieniądze. Przede wszystkim każdy kasztan trzeba poddać dokładnym oględzinom i ocenić, czy ma on błyszczącą, jednolitą w kolorze skórę, bez śladów pleśni i dziurek, które stanowią o tym, że prawdopodobnie kasztan jest robaczywy. Kolejnym etapem jest sprawdzenie, czy kasztan jest pełny – po naciśnięciu musi być twardy i całkowicie wypełniony, ciężki. Miękkie egzemplarze powinno się od razu wykluczyć. Dla pewności kasztany warto też powąchać, czy nie czuć od nich zbytniej wilgoci. Po dokładnej analizie składnika, można przystąpić do zakupu i upiec sobie pyszne kasztany w domu, a warto ze względu na ich właściwości :) 

Bardzo cenione są wartości odżywcze kasztana jadalnego. Jego owoce w smaku przypominają orzechy i są dość lekkostrawne, aczkolwiek należy pamiętać, że również bardzo kaloryczne – zawierają aż ok. 180 kcal na 100 g! Te 100g kasztanów jadalnych zawiera jednak tyle samo witaminy C, co 100g cytryny. Są też bogatym źródłem witamin: B1, B2, E, kwasu jabłkowego, lecytyny, magnezu, żelaza i potasu. To sprawia, że warto wykorzystać właściwości lecznicze kasztana jadalnego, który jest polecany przede wszystkim w okresach stresu i przemęczenia. Owoce te mogą wzmacniać odporność i przeciwdziałać infekcjom, a dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, są wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.

 

Składniki:

  • dowolna ilość kasztanów jadalnych (u mnie 0,5 kg)

Sposób przygotowania:

  1. Kasztany umyć. 
  2. Na czubku naciąć nożykiem każdy kasztan na krzyż, aby podczas pieczenia nie wybuchły.
  3. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

Smacznego! :)

Kuchnia wegetariańska i wegańska

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)