eklerykawmini

Eklery z kremem kawowym i polewą karmelową

Kolejna odsłona eklerów, tym razem z intensywnie kawowym kremem i polewą karmelową. 

Składniki:

ciasto parzone (wg. przepisu KrzepkieSerce): 

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4  jajka

krem kawowy: 

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (lub 1 jeśli wolicie mniej intensywny w smaku krem)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 480)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

polewa: 

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki kremówki 36% 

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto parzone przygotować według przepisu, jak na KrzepkimSercu
  2. Przygotowanie kremu: 3/4 mleka zagotować wraz z kawą i cukrem. Pozostałą ilość mleka dokładnie zmieszać z mąkami, dodać żółtka i ponownie wymieszać. Całość wlać cienkim strumieniem do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować ok. 2 minut, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przykryć folią aluminiową. Ostudzić. Do zimnego kremu dodawać stopniowo miękkie masło, cały czas miksując.
  3. Wystudzone eklery przekroić wzdłuż na 2 części. Na dolną część nałożyć zimny krem i przykryć górną częścią ciasta – tak postąpić z każdym ciastkiem. W momencie gdy wszystkie ciastka będą gotowe przystąpić do robienia polewy. 
  4. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i zalać go wodą. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż do całkowitego zredukowania i zbrązowienia cukru (cały proces trwa dość długo, trzeba cierpliwie czekać). W momencie, gdy ten efekt zostanie osiągnięty, dodać śmietanę, wymieszać i podgrzewać do otrzymania gładkiej, karmelowej polewy. Tak przygotowaną polewą oblać każdą eklerkę. 

Smacznego! :)

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)