piernikimini

Szybkie pierniczki

Ojojojoj, bardzo długo mnie tu nie było, przez co narobiło się sporo zaległości w publikowaniu postów. Niestety, mój komputer na pewien czas zaniemógł, przez co nie mogłam z niego korzystać. Dziś po dość długiej przerwie podzielę się z Wami przepisem na pierniczki, które robi się błyskawicznie i co ważne nie są tak twarde, żeby łamać sobie na nich zęby ;) 

Składniki:

  • 90 g masła 
  • 5 łyżek dowolnego miodu 
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/3 szklanki mąki 
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • cukierki bon pari (lub podobne), jeśli chcecie robić witrażyki

Sposób przygotowania: 

  1. W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem, uważając, aby się nie przypaliło. 
  2. Wystudzoną lekko masę połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto na pierniki. 
  3. Na oprószonym mąką blacie lub stolnicy rozwałkowywać ciasto porcjami na ok. 2-3 mm i wykrawać różne kształty. 
  4. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli chcecie robić witrażyki, polecam wykrawać korkiem od butelki kółka i w puste miejsce wkładać po jednym cukierku, pod wpływem ciepła rozpuści się, a po wyjęciu z pieca zastygnie i bez problemu odejdzie od papieru). 
  5. Każdą partię piec ok. 10 minut w temp. 180 st (warto jednak sprawdzać na bieżąco czy ciastka nie są już gotowe).

Smacznego! :)

W krainie miodem płynącej - edycja 2

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)