wolejuiczrnmini

Śledzie w oleju z czarnuszką

Mamy karnawał, a wraz z nim dużo imprez, wśród nich sporo zakrapianych, a jak wiadomo do wódki najlepsza jest nasza polska klasyka – śledzik ;) tym razem w oleju, standardowo – z cebulką i nowym, być może przez Was niewykorzystywanym dodatkiem – czarnuszką. Nadaje ona ciekawy, fajny posmak, przez co przystawka w smaku różni się nieco od tej, którą wszyscy znamy. 

Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledziowych (matiasów)
  • olej rzepakowy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie należy namoczyć odpowiednio wcześniej w zimnej wodzie, aby nie były zbyt słone. Wymoczone, ale nadal lekko słone płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wraz z czarnuszką wymieszać ze śledziami. 
  3. Całość zalać olejem rzepakowym tak, aby przykrył rybę. 

Prawda, że proste? ;) 

Smacznego!

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)