caponatamini

Caponata – sycylijski gulasz warzywny

Swego czasu wraz z koleżanką miałyśmy okazję uczestniczyć w pokazie kulinarnym Stefano Terrazzino, na którym przygotowywał właśnie caponatę. Z tego co pamiętam, przepis dostał „od  ciocia”. Nie byłabym sobą, gdybym nie poddała go swojej modyfikacji. W rezultacie powstał smaczny słodko-kwaśny gulasz warzywny w sam raz na obiad ;) 

Składniki:

  • 3 małe bakłażany 
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka pepperoni
  • 6 podłużnych pomidorów 
  • 60 g zielonych oliwek (bez nadzienia)
  • 1 seler naciowy
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • kilkanaście liści świeżej bazylii
  • 1/3 szklanki octu winnego z białego wina
  • olej 
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania: 

  1. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, zasypać solą i pozostawić na ok. 30 minut. Po tym czasie przepłukać wodą i odsączyć.
  2. Cebulę pokroić w piórka, pepperoni pozbawić pestek i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zesmażyć cebulę z papryczką. 
  3. Łodygi selera pokroić w nieduże kawałki, dodać do cebuli. 
  4. Całość zalać octem winnym, wstępnie doprawić solą i cukrem „na oko” i gotować 30 minut. 
  5. W międzyczasie umyć pomidory, wykroić z nich środki (poza sezonem można swobodnie użyć pomidorów z puszki) i pokroić w kostkę. 
  6. Odsączonego bakłażana przesmażyć w sporym garnku na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku z każdej strony, na złoto. Nie należy podlewać dużą ilością oleju, ponieważ oberżyna chłonie go jak gąbka. 
  7. Pomidory dodać do cebuli i selera, całość dusić razem jeszcze ok. 10-15 minut. 
  8. Zawartość patelni dodać do obsmażonego bakłażana. Dorzucić odcedzone z zalewy oliwki, posiekaną bazylię i na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. 

Z powodzeniem możecie do swojej caponaty dodać kapary, paprykę a zamiast zielonych oliwek – czarne.

Smacznego! ;) 

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)