ciastkaowsmini

Owsiane ciastka z ostropestem i rodzynkami

 Nie znam chyba osoby, która zupełnie nie lubiłaby słodyczy. A cóż może być lepszego od dobrych, własnoręcznie wypiekanych ciasteczek? Moja odpowiedź jest wręcz banalna – zdrowe, domowe ciastka! Te dzisiejsze ze względu na dużą zawartość płatków owsianych są źródłem błonnika pokarmowego, a także niektórych witamin i minerałów. Z kolei o ostropeście plamistym można by pisać wiele, gdyż jest to roślina niewątpliwie bardzo cenna dla naszego organizmu – zwłaszcza dla wątroby. 
Podsumowując, wypróbujcie koniecznie! ;) 

 Składniki:

  • 110 g miękkiego masła
  • 100 g cukru białego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka ostropestu mielonego
  • 250 g górskich płatków owsianych
  • 120 g mąki pszennej (u mnie typ 480)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 garście rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć z cukrami, można to zrobić poprzez miksowanie do uzyskania jednolitej masy. 
  2. Dodać jajko, wodę, ziarenka wanilii, cynamon i ostropest – dokładnie połączyć za pomocą miksera. 
  3. Zmniejszyć obroty i dodać pozostałe składniki (płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, rodzynki).
  4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym układać niewielkie kulki uformowane z powstałego ciasta, w dość sporych odstępach, ponieważ ciasteczka się „rozlewają” podczas pieczenia. 
  5. Piec przez 15-20 min. w temp. 180 st.

Smacznego! :)

 

Piecz - tak od podstaw

Uczta pod gołym niebem 2016

Z dziećmi i dla dzieci 2016

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)