tartagrmin

Tarta z kremem cynamonowym i karmelizowanymi gruszkami

Czy wspominałam już kiedyś, że uwielbiam piec tarty? Są wspaniałe w każdej wersji i tej słodkiej, ale też i wytrawnej. Dzisiaj podzielę się przepisem na jesienną wersję, pachnąca cynamonem, z gruszkami w karmelu, na kakaowym spodzie – wypróbujcie! ;) A gdybyście chcieli spróbować innej tarty sezonowej polecam tartę z musem dyniowym

Składniki:

ciasto: 

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • szczypta soli

krem: 

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

karmelizowane gruszki:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania: 

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i na kilkanaście minut schować do lodówki i schłodzić. 
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Na spód wyłożyć ceramiczne kulki/fasolę lub po prostu podziurkować spód widelcem, aby podczas pieczenia uchodziło powietrze. Spód piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. 
  3. W międzyczasie przygotować krem tak, jak robi się budyń. 250 ml mleka postawić na ogniu, dodać do niego cukier oraz cynamon. W pozostałym zimnym mleku rozrobić mąkę i dodać żółtka, całość dokładnie wymieszać. Na gotujące się mleko wlewać wolnym strumieniem mleko z rozrobioną mąką ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Gęsty budyń zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. 
  4. Na podpieczony spód wyłożyć wystudzony krem i całość piec jeszcze przez 30 minut w temp. 180 st. 
  5. Gruszki umyć i każdą przekroić na 8 części pozbawiając gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać i roztopić masło z cukrem, chwilę pogotować, wrzucić gruszki. Co jakiś czas obracając smażyć je nie dłużej niż maksymalnie 10 minut. Ułożyć na wierzchu upieczonego ciasta. 
  6. Tartę podawać schłodzoną ;) Smacznego! 


Jemy sezonowo! Jesień

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)