tartawytgrmini

Wytrawna tarta z gruszkami, serem blue, prażonymi pestkami dyni i rozmarynem

Tak, tak, dzisiaj znowu tarta i znowu z gruszkami, ale tym razem na „słono”. Pierwszy dzień na uczelni po kilku miesiącach nieobecności rozbudził we mnie niezmiernie duże pokłady kreatywności krążące oczywiście wokół niczego innego jak jedzenie. Dodatkowo wolne popołudnie, a wraz z nim wolny czas, z którym nie miałam co zrobić i tak oto zrodził się pomysł na kolację – tarta, bo jak już mówiłam, uwielbiam je! Efekt? Bardzo pozytywny i taki… jesienny, spróbujcie koniecznie jest bardzo szybka, łatwa i odpowiednia nawet dla wegetarian! ;) 
Inne propozycje wytrawnych tart, które znajdziesz na blogu: 

  1. Tarta lotaryńska – a właściwie quiche, przepyszny, kaloryczny, francuski klasyk z cebulą, boczkiem i serem gruyère
  2. Tarta z burakami, jarmużem i kozim serem 
  3. Tarta z pomidorami, mozzarellą i kurczakiem 

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

dodatkowo: 

  • 4-5 (ja miałam małe) dojrzałych, słodkich gruszek 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g sera blue (sera z niebieską pleśnią)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • suszony rozmaryn
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników dokładnie zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut. 
  2. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni.
  3. Gruszki, umyć, przekroić na ćwiartki, jeśli są duże to na 8 części i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie wrzucić je na patelnię, podlać winem, dodać szczyptę pieprzu i dusić razem ok. 10 minut.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ponakłuwać widelcem, poukładać „uduszone” w winie gruszki, posypać z wierzchu pokruszonym serem, prażonymi pestkami dyni oraz odrobiną suszonego rozmarynu. Piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. 

Smacznego! :)

Jemy sezonowo! Jesień

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)