plackicukmini

Placki z cukinii z lubczykiem (bez mleka)

Dziś będzie smacznie, zdrowo i szybko ;) W wielu przepisach spotykałam się z dodatkiem mleka do placków, ja postanowiłam je ominąć, gdyż ten dodatek wydaje mi się być zupełnie zbędny. 

Składniki: 

  • 3 nieduże cukinie
  • 2 duże jajka
  • 6-7 łyżek mąki
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obrać (lub jak wolicie to może być ze skórą) i zetrzeć na tarce o grubych, jarzynowych oczkach. Zasypać 1-2 łyżeczkami soli i odstawić na 20 minut. W tym czasie warzywo puści bardzo dużo wody, której należy się pozbyć, w związku z czym najlepiej porcjami odciskać nadmiar wody ściskając w rękach i przekładać odciśniętą cukinię do osobnego naczynia. 
  2. Do pozbawionej wody cukinii dodać jajka, lubczyk pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę.
  3. Placki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. 

UWAGA: Polecam najpierw usmażyć jednego placuszka „na próbę”, jeśli ciasto będzie za rzadkie ze względu na zawartość wody, należy dodać jeszcze odrobinę mąki. 

Jemy sezonowo! Jesień Andrzejkowa uczta

The following two tabs change content below.

carpecatino

Ostatnie wpisy carpecatino (zobacz wszystkie)